Zagreb i Barcelonu povezuju turizam i nove tehnologije

16.3.2013

Gradonačelnik Barcelone Xavier Trias održao je u petak u svom uredu u Skupštini Grada sastanak s predsjednikom Gradske skupštine Grada Zagreba Davorom Bernardićem, potpredsjednicama GSGZ-a Moranom Paliković Gruden i Danirom Bilić te zastupnicom GSGZ-a Martinom Jović, na kojemu se razgovaralo o mogućnostima suradnje između glavnih gradova Hrvatske i španjolske pokrajine Katalonije, ponajprije na području turizma i novih tehnologija.

"Zagreb ima preduvjete postati nova turistička zvijezda Europe, a Barcelona nam u tome može pomoći svojim iskustvom i znanjem. Turistički uzlet Barcelona je doživjela nakon Olimpijskih igara 1992. godine. U samo godinu dana započela je izgradnja čak osam hotela, a hotelska je industrija imala snažnu podršku grada što im se u konačnici itekako isplatilo. Vjerujem da i Zagreb može raditi po istom modelu", izjavio je predsjednik Gradske skupštine Grada Zagreba.

Gradonačelnik Barcelone istaknuo je kako glavni grad Katalonije godišnje posjeti oko 7, 5 milijuna turista, ali da uz turizam Barcelona posljednjih godina teži k tome da postane jedan od vodećih gradova za razvoj novih tehnologija. "Imamo plan razvoja koji će nam pomoći u prevladavanju krize. Naša filozofija je učiniti naše građane zadovoljnima i zato razvijamo koncept "pametnog grada" SMART CITY i vjerujem kako sa Zagrebom u tome može pronaći puno dodirnih točaka i surađivati", rekao je gradonačelnik Barcelone.

Predsjednik zagrebačke Skupštine je naglasio kako su upravo turizam i nove tehnologije dvije dodirne točke Zagreba i Barcelone. "Nadam se da će u pogledu razvoja novih tehnologija Zagreb nastaviti slijediti iskustva Barcelone. Početak realizacije tehnološkog parka za nas znači da smo na dobrom putu, a na primjeru glavnog grada Katalonije možemo itekako puno učiti", kazao je te dodao kako se veseli što će gradonačelnik Trias zajedno sa svojim suradnicima posjetiti Zagreb.