Završna konferencija projekta „Razvojem poduzetničkih vještina do pokretanja samostalnog poduzeća“

19.01.2017.
Završna konferencija projekta „Razvojem poduzetničkih vještina do pokretanja samostalnog poduzeća“



U prostorijama Obrtničke komore održana je završna konferencija projekta „Razvojem poduzetničkih vještina do pokretanja  samostalnog poduzeća“ koji su tijekom cijele 2016. godine zajednički provodili Gradski ured za branitelje, Institut za menadžment i Sense Consulting s ciljem samozapošljavanja nezaposlenih hrvatskih branitelja.
 
Cilj projekta je  bio osposobiti nezaposlene hrvatske branitelje i članove obitelji smrtno stradalih hrvatskih branitelja iz Domovinskog rata Grada Zagreba za pokretanje i upravljanje vlastitim poduzećem, s ciljem stjecanja poduzetničkih vještina i praktičnih znanja, kroz edukaciju, savjetovanje i mentorstvo, a sve kako bi se smanjio broj nezaposlenih branitelja u Gradu Zagrebu.

U projekt je  bilo uključeno 100 hrvatskih branitelja koji su pohađali seminar o osnovama poduzetništva.
U sklopu prve faze projekta napravljena je stručna evaluacija projektnih ideja polaznika seminara na osnovu unaprijed definiranih kriterija (procjena poduzetničkog potencijala, zrelost projektne ideje, tržišni potencijal te procjena potrebnih financijskih sredstava).

U svome govoru, predsjednik Skupštine istaknuo je kako se danas mnogo radi da bi se mladima približilo poduzetništvo, a nerijetko se stup društva, temelj ovog hrvatskog društva stavlja po strani u smislu ulaganja u ovoj segment razvoja poduzetništva i tih vještina.

„Branitelji itekako imaju još ponuditi hrvatskoj državi, ovom našem narodu. I zato, hvala uredu koji im to omogućava, a najviše hvala našim braniteljima koji se iznova trude i usprkos svemu pronalaze način za ulagat u sebe i ovo društvo. Jer, kad je bilo najteže ovom narodu, vi ste imali snage za izaći i boriti se, biti jaki. I danas, nakon 25 godina, vjerujem u vas jednako!“ , kazao je predsjednik Mikulić.

Ukupno 30 pozitivno evaluiranih projektnih ideja ušlo je u drugu fazu projekta i polaznici su pohađali specijalističke seminare na temu financije za poduzetnike, izrada poslovnog plana, prodajne vještine, internet marketing i e-poslovanje.

U trećoj fazi projekta 15 polaznika je sa stručnim konzultantima dobilo detaljniju razradu poduzetničke ideje, smjernice za rješavanje konkretnih pravnih, financijskih i marketinških pitanja, informacije o aktualnim izvorima financiranja konkretnog projekta te pomoć u izradi poslovnog plana.

Prisutnima su se pozdravnim govorima obratili i Vesna Helfrih, pročelnica Gradskog ureda za branitelje, Miodrag Demo, koordinator Odjela za branitelje,  Nera Pavić, izaslanica gradonačelnika Grada Zagreba, Tanja Pernar, predstavnica Instituta za menandžment i Lucija Zlatar, predstavnica Sense Consultinga.