Predstavnici Hrvatskog sindikata djelatnika u kulturi, Hrvatske glazbene unije i ugledni kulturni djelatnici predali predsjedniku Gradske skupštine Grada Zagreba inicijativu za samostalni Gradski ured za kulturu

10.03.2015.
Predstavnici Hrvatskog sindikata djelatnika u kulturi, Hrvatske glazbene unije i ugledni kulturni djelatnici predali predsjedniku Gradske skupštine Grada Zagreba inicijativu za samostalni Gradski ured za kulturuLjubica Pilić, glavna tajnica Hrvatskog sindikata djelatnika u kulturi, Paolo Sfeci, dopredsjednik Hrvatske glazbene unije,  maestro Vladimir Kranjčević, dirigent, Snježana Banović, kazališna redateljica, Tihomir Milovac, povjesničar umjetnosti i likovni kritičar, kustos u Muzeju suvremene umjetnosti u Zagrebu i Božidar Petrač,  predsjednik Društva hrvatskih književnika predali su predsjedniku Gradske skupštine Grada Zagreba Darinku Kosoru i Ivanu Tepešu, predsjedniku Odbora za kulturu inicijativu za samostalni Gradski ured za kulturu sa 555 prikupljenih potpisa uglednih kulturnih djelatnika.

„Radi se o inicijativi koja smo nazvali „555+“. Tu se ne radi samo o 555 individualnih potpisnika već i o podršci udruga kulturnih djelatnika koje je vodila želja za ostvarivanjem kulturnog potencijala koje Zagreb ima. Na žalost, danas je sustav upravljanja kulturnim resorom na najnižim granama. Nama treba ne samo netko tko će se skrbiti za nas djelatnike i kulturu samu, već i za ovaj grad jer Zagreb je grad kulture koji kani postati prijestolnicom kulture, a za to je potrebno mijenjati mnoge stvari.“, rekla je uvodno Snježana Banović.

„Kad imate 555 eminentnih djelatnika u kulturi, sindikat od 1400 članova, ULUPUH, Glazbenu uniju, HDLU, članove Zagrebačke filharmonije, kada svi kulturnjaci žele jedno i žive za jedno, tko smo mi kao političari da bi bili protiv toga? Nema tog pojedinca, liste ili političke stranke koji može protiv volje građana. Vidjet ćete na sjednici 26. ožujka da većina zastupnika razumije probleme u kulturi i da će podržati ovu inicijativu. Sljedeća sjednica će velikim djelom biti posjećena kulturi jer ćemo raspravljati i o kulturnoj strategiji. Moram napomenuti da podržavam inicijativu koja se odnosi na kandidaturu Zagreba za prijestolnicu kulture, a vjerujem i da će zamjenica gradonačelnika Sandra Švaljek podržati ovu inicijativu, te predložiti samostalni ured kao točku dnevnog reda.“, rekao je Darinko Kosor.

„Ovdje sam u ime 1400 članova Hrvatskog sindikata djelatnika u kulturi. Za nas nema nikakve dileme, jednoglasno tvrdimo da je ovakav sustav upravljanja kulturom neodrživ. Kultura je zakočena u svojem razvoju i ideji. Ne postoji program javnih potreba. Samostalnost, odgovornost i upravljanje je potrebno i samo tako će se otvoriti nove perspektive.“, poručila je Ljubica Pilić.

„Još na posljednjim lokalnim izborima govorilo se o samostalnom uredu za kulturu. Ovo je logičan slijed događanja jer smo došli do zida. Nema kulturne strategije iako smo aplicirali za prijestolnicu kulture pa ćemo to najvjerojatnije napraviti u zadnji tren bez javne rasprave. Danas je već 10. ožujak, a još ne znamo kome su dodijeljena sredstva za kulturu za tekuću godinu. To su dva mala, ali indikativna primjera koji nam govore da ovako više dalje ne može.“, rekao je Vladimir Kranjčević.

„Ova inicijativa je dobrodošla. Mi na Odboru za kulturu ćemo o prijedlogu raspravljati kada dobijemo dodatne informacije jer u ovakav projekt treba krenuti pripremljen i odraditi to kvalitetno.“, rekao je Ivan Tepeš.