PREDSJEDNIK GRADSKE SKUPŠTINE U POSJETI UDRUZI SVE ZA NJU

09.03.2017.
PREDSJEDNIK GRADSKE SKUPŠTINE U POSJETI UDRUZI SVE ZA NJUPredsjednik Gradske skupštine Grada Zagreba dr.sc. Andrija Mikulić posjetio je i Udrugu SVE za NJU.

Po dolasku u Udrugu predsjednik je svakoj ženi poklonio ružu simbolično ružičaste boje, boje koja je simbol borbe protiv raka dojke.

Dočekale su ga Ljiljana Vukota, glavna tajnica i voditeljica Centra za psihološku pomoć, voditeljica ureda Udruge Jana Dusper, Ljiljana Pranjić, dobitnica Nagrade VAM za 2016., Milana Vlaović, terapeutkinja u Centru za psihološku pomoć te nekoliko zaposlenica i korisnica Centra.

„Hvala vam na predivnim ružama i dobro nam došli. Drago mi je što ste nas ponovo posjetili. Posebno mi je drago što vam mogu predstaviti Ljiljanu Pranjić koja je svoju životnu priču mnogo puta podijelila u javnosti, pri čemu je postala uzor brojnim ženama kojima ulijeva hrabrost, optimizam i motivaciju da dignu glavu i bore se za sebe. Većina žena nema ni u primisli da bi mogle oboljeti. Kad se to dogodi, često je to veliki šok i tada je dobro imati nekog da vas usmjeri, da vam objasni što vas čeka, da vas sasluša i da vam podršku. To je zadaća nas i našeg centra. Često se u bolesti žene osjećaju usamljeno. Taj osjećaj usamljenosti je najlakše prebroditi u društvu žena koje su i same prošle ili prolaze kroz isto“, rekla je Ljiljana Vukota.

„Četiri puta ja sam se borila s karcinomom i samo mogu reći da sam zahvalna što sam doživjela napredak medicine jer svaki novi dan nada je da će se dogoditi još koji pomak naprijed u otkrivanju razloga rasta broja malignih stanica.
Ovdje smo jedne drugima podrška u dobru i zlu. Osim ovog medicinskog dijela, sve se više bavimo kreativnim radionicama. Izražavamo se kroz maske i ples. Na taj način čuvamo svoju individualnost, svoj duh, svoju psihu, a što je vrlo važno, ponovo se povezujemo sa svojim tijelom od kojeg se u bolesti često otuđimo. Ples nam pomaže i da se ponovo osjećamo ženstveno“, objasnila je Ljiljana Pranjić.

„Kada se suočiš s ovakvim životnim, egzistencijalnim problemima, shvatiš da je većina stvari oko kojih smo trošili većinu svog vremena i energije sasvim trivijalne i nebitne. Većina nas shvati da godinama nakupljan stres oko nevažnih stvari može biti okidač za bolest tek kad obolimo. U tom slučaju važno je ne biti sam. Kad te netko vodi kroz najteže situacije, lakše ih je i pobijediti. Na tom vašem angažmanu sam vam izuzetno zahvalan. Zaista inspiriraju osobe koje su svoja najteža iskustva pretvorile u nešto društveno korisno, nešto što pomaže drugima, nešto što ostavlja bez teksta. Zaista sam sretan što sam imao priliku upoznati vas, vaš rad i što mogu biti dio ove priče. Moramo biti iskreni pa priznati da je remisija cilj kojem sve vi težite, ali nije kraj problema. Nakon liječenja, žene nisu u stanju raditi puno radno vrijeme, a zakonodavac nije predvidio druge mogućnosti. I o tome treba razgovarati s nadležnim ministarstvom. Ja vam obećavam da ću nastojati otvoriti i tu temu.“, rekao je predsjednik Gradske skupštine.

„Ne možemo mi samo tako okrenuti list nakon što završimo s liječenjem. Strah i anksioznost ne mogu se odrezati nožem i tu gubimo razumijevanje većine u našoj okolini. Hvala vam što nas razumijete. Nadamo se da ćemo zajedno uspjeti riješiti još koji problem“, poručila je na kraju razgovora Ljiljana Vukota.