PREDSJEDNIK GRADSKE SKUPŠTINE GRADA ZAGREBA PODRŽAO PROJEKTE FER-a

29.08.2017.
PREDSJEDNIK GRADSKE SKUPŠTINE GRADA ZAGREBA PODRŽAO PROJEKTE FER-aPredsjednik Gradske skupštine Grada Zagreba dr. sc. Andrija Mikulić, primio je danas ministra rada i mirovinskog sustava mr.sc. Marka Pavića i dekana Fakulteta elektrotehnike i računalstva Sveučilišta u Zagrebu prof.dr.sc. Mislava Grgića, koji su mu predstavili nekoliko projekata na kojima trenutno zajednički rade, a za konkretnu realizaciju kojih je potrebna potpora Gradske skupštine Grada Zagreba.

Dekan Fakulteta elektrotehnike i računalstva Sveučilišta u Zagrebu prof.dr.sc. Mislav Grgić, istaknuo je kako je FER, koji godišnje prima 650 studenata, hrvatski brend koji je iz europskih fondova za 30-ak projekata povukao 16 milijuna eura, što čini preko 50% svih projekata Sveučilišta u Zagrebu. Posljednja dva projekta prijavljena na fondove Europske unije su Inovacijski centar Nikola Tesla i projekt ACROSS u području robotike, oba u vrijednosti 35 milijuna eura. Da bi se projekti mogli i ostvariti, od Gradske skupštine dekan M. Grgić zatražio je potporu pri rješavanju imovinskopravnih odnosa.

Inovacijski centar nalazio bi se na području sjeverno od nebodera FER-a, a sporazum kojim se izražava spremnost da Grad Zagreb FER-u ustupi jednu od dviju potrebnih čestica treba prihvatiti Gradska skupština Grada Zagreba.

Za projekt ACROSS, FER će u suradnji sa švedskim partnerom Kraljevskim institutom za tehnologiju izgraditi novu istraživačku jedinicu, koja će se baviti naprednim projektima i zapošljavanjem, a već za godinu dana zaposlili bi 60 mladih ljudi. Kako ističe M. Grgić za to im nedostaje prostor, a bilo bi logično da i taj prostor bude u neposrednoj blizini zgrade FER-a. Kao rješenje ističe zgradu Zagrebačkog holdinga, za koju je već raspisan neobvezujući javni poziv, a koja bi im zamjenom nekretnine između grada i države te odlukom Vlade mogla bit darovana.

Kako je kazao ministar rada i mirovinskog sustava mr.sc. Marko Pavić, u situaciji kada mladi u sve većem broju odlaze iz Hrvatske, ovakvim će ih se projektima zadržati i zaposliti. Potporu daje i Vlada Republike Hrvatske, koja želi pomoći u pronalasku adekvatnog prostora za potrebe FER-a.

Predstavljene inicijative pozdravio je predsjednik Gradske skupštine Grada Zagreba dr. sc. Andrija Mikulić i istaknuo da će u ime Gradske skupštine Grada Zagreba učiniti sve da se postupak zemljišta za Inovacijski centar Nikola Tesla ubrza te nađe na dnevnom redu iduće sjednice Gradske skupštine. „Kao prvi među jednakima, u ime Gradske skupštine Grada Zagreba mogu reći da ćemo podržati sve što je kvalitetno i što je u interesu svih nas.“

Na sastanku su uz predsjednika Gradske skupštine bili i Mirjana Lichtner Kristić, tajnica Gradske skupštine Grada Zagreba, te Mario Župan, član Nadzornog odbora Zagrebačkog holdinga d.o.o.