Povjerenstvo za ravnopravnost spolova podržalo akciju „One Billion Rising“/ Milijarda ustaje protiv nasilja nad ženama i djevojčicama posvećenu ženama s Banije

10.02.2021.
Povjerenstvo za ravnopravnost spolova podržalo akciju „One Billion Rising“/ Milijarda ustaje protiv nasilja nad ženama i djevojčicama posvećenu ženama s Banije

„One Billion Rising“/ Milijarda ustaje protiv nasilja nad ženama i djevojčicama globalna je kampanja usmjerena na podizanje svijesti o raširenosti nasilja nad ženama i djevojčicama i njegovom sprječavanju.

Prema službenim statistikama Ujedinjenih naroda svaka treća žena u svijetu tijekom svoga života doživi neki oblik nasilja: nasilje u obitelji, uznemiravanje na radnom mjestu, seksualno nasilja, ekonomsko nasilje i institucionalno nasilje, čime se dolazi do brojke od milijardu žena i djevojčica u svijetu.

Znajući važnost ove kampanje Povjerenstvo za ravnopravnost spolova uvrstilo je u svoj Program rada podržavanje ove kao i ostalih kampanja u čijem je fokusu senzibiliziranje javnosti o problemu nasilja nad ženama i djevojčicama.

Ove godine Milijarda ustaje protiv nasilja nad ženama i djevojčicama posvećen je ženama s Banije koje su preživjele razoran potres, a čije su posljedice ostavile trag na njihovim životima - izgubile su domove, poslove, domaće životinje, vrtove.

Program kampanje će se održati 14. veljače, na Valentinovo, u 12.00 sati u parku u Glini, a sudjelovat će književnice, glumice i glumci, aktivistice i aktivisti.

Ženama Banije su žene iz Zagreba, članice sindikata, ženskih udruga i pojedinci pripremile poklon-paketiće kao znak podrške (u kutiju od cipela stanu korisne i zgodne stvarčice!).

Poklon-paketići namijenjeni ženama Banije prikupljat će se u subotu, 13. veljače kod paviljona na Zrinjevcu od 11:00 do 13:00 sati.

Pridružite se i vi!

Povjerenstvo za ravnopravnost spolova


ILUSTRACIJA/DIZAJN: Irena Jukić Pranjić / Sanja Bachrach Krištofić