OTVORENE „HRVATSKE SVJETSKE IGRE“

19.07.2017.
OTVORENE „HRVATSKE SVJETSKE IGRE“
Četvrte po redu Hrvatske svjetske igre otvorene su sinoć na Trgu bana Jelačića, u nazočnosti predsjednika Vlade Republike Hrvatske Andreja Plenkovića, izaslanice predsjednice Kolinde Grabar Kitarović Renate Margetić-Urlić, izaslanika predsjednika Sabora Gorana Jandrokovića Jasena Mesića, gradonačelnika Grada Zagreba Milana Bandića i predsjednika Gradske skupštine Grada Zagreba Andrije Mikulića.

Ovom amaterskom natjecanju, koje se u Gradu Zagrebu održava do 22. srpnja, cilj je kroz sportska i kulturna druženja očuvati i jačati zajedništvo domovinske i iseljene Hrvatske. Igre, se održavaju pod motom „Jedno je srce, jedna je Hrvatska“, a ovo je drugi put nakon 2014. godine da je Zagreb domaćin.

Prvi put Hrvatske svjetske igre zajednički organiziraju Hrvatski svjetski kongres i Središnji državni ured za Hrvate izvan Republike Hrvatske, a pod pokroviteljstvom predsjednice Republike Hrvatske Kolinde Grabar Kitarović, Hrvatskog sabora i Grada Zagreba.

U Zagreb je stiglo više oko 1200 natjecatelja iz 31 zemlje, s gotovo svih kontinenta. Svi su oni pobjednici, rekao je predsjednik Gradske skupštine Grada Zagreba dr. sc. Andrija Mikulić, te im poželio puno sreće na sportskim terenima, ističući kako je zajedništvo koje pokazuju ono što nam u ovim vremenima treba. Naglasio je i turistički značaj Igara, jer će natjecatelji  dobar glas o Hrvatskoj, ali i Zagrebu, prenijeti svojim prijateljima u zemljama iz kojih dolaze.