Održana 302. Sinjska alka

07.08.2017.
Održana 302. Sinjska alkaPrve nedjelje u kolovozu održana je tradicionalna, 302. po redu, Sinjska alka, pod visokim pokroviteljstvom predsjednice Republike Hrvatske Kolinde Grabar Kitarović, kojoj je zajedno s državnim vrhom i visokim uzvanicima te brojnim gledateljima i posjetiteljima, nazočio i predsjednik Gradske skupštine Grada Zagreba dr. sc. Andrija Mikulić.

Sinjska alka viteško je natjecanje kojim se slavi pobjeda nad osmanskim osvajačima 14. kolovoza 1715. godine, a danas ima nemjerljiv značaj u hrvatskoj kulturi i društvu te je uvrštena u UNESCO-ov popis svjetske nematerijalne baštine.

Predsjednik Gradske skupštine Grada Zagreba dr. sc. Andrija Mikulić zahvalio je svima koji ovu tradiciju staru 302 godine čuvaju od zaborava, a posebno je tu istaknuo i značaj najmlađih Sinjana. Najbolji je dokaz tome, kaže Mikulić, najmlađi slavodobitnik Alke, 28-godišnji debitant Alen Poljak, kojem je čestitao na oku sokolovu i čvrstoj desnici kojom je osvojio ukupno sedam punata - u prvoj i drugoj trci osvojio je po dva punta, a u trećoj je pogodio u sridu.

Inače, Poljak je dan ranije osvojio i Čoju, a potječe iz alkarske obitelji, u kojoj mu je otac Ante bio slavodobitnik s tri pogođene trice.