Dodjela Nagrada Grada Zagreba, Nagrade Zagrepčanka godine i Povelja počasnim građanima Grada Zagreba

31.05.2017.
Dodjela Nagrada Grada Zagreba, Nagrade Zagrepčanka godine i Povelja počasnim građanima Grada ZagrebaU Staroj gradskoj vijećnici dodijeljene su Nagrade Grada Zagreba, Nagrada Zagrepčanka godine te su uručene Povelje počasnim građanima.

U pozdravnom govoru domaćin svečanosti gradonačelnik Grada Zagreba Milan Bandić je rekao: „ U prigodi dana našega grada i blagdana Majke Božje od Kamenitih vrata, naše nebeske zaštitnice, uobičajilo se da gradonačelnik napravi svojevrsnu inventuru realiziranih projekata u protekloj godini. Kako smo u izbornom vremenu te kako je pred našim građanima još jedan izborni krug u kojem će vrednovati naše učinke i rezultate te se izjašnjavati o planovima za budućnost i za smjer u kojem treba voditi našu metropolu, izostavit ćemo uobičajeni  izvještaj o učinjenom u prošloj godini i neka današnji dan bude svečan, prije svega i svečarski. Danas slavimo Zagreb koga je najprestižniji svjetski turistički  vodič upravo proglasio najpoželjnijom turističkom destinacijom u Europi. Danas slavimo sve njegove građane i sve njihove doprinose u njegovoj izgradnji. Da je Zagreb moderan, uljudan, socijalno osjetljiv i poseban potvrđuje nam i svijet. Da je razvijeniji od ostatka Hrvatske, da je grad u kome je smanjena nezaposlenosti, da Zagrepčani uživaju u najvišim demografskim poticajima, govori nam surova statistika. Međutim, sve dobro što Zagreb danas predstavlja prije svega zahvaljujemo ljudima koji su ga stvarali.
Grad nisu samo impozantne građevine, prirodne ljepote i jedinstvene atrakcije. Grad su ljudi. Grad je emocija. Iznimno sam počašćen što imam privilegij biti okružen divnim ljudima, vama koji ste naš grad učinili i činite ga istinskom europskom metropolom. Danas nagrađujemo one bez kojih Grad Zagreb ne bi bio ni djelićem onoga što jest. Zahvaljujem vam što svoj grad svakodnevno oplemenjujete“.

„Zagreb je srce Hrvatske i srce hrvatskog naroda. Zagreb ima što ponuditi u svako doba. Imamo najljepši advent, a sada je proglašen i najpoželjnijom turističkom destinacijom, drugim riječima Zagreb živi u turističkim superlativima. Bravo Zagrebe! Svi ti uspjesi nisu došli slučajno već su plod sustavnog rada Turističke zajednice Grada Zagreba, gradske uprave na čelu s gradonačelnikom, ali i svih naših građana. Taj uspjeh govori nam koliko je važno imati viziju i samopouzdanje, koliko je važno imati jasne ciljeve i preuzeti odgovornost za njihovo ostvarenje. Moramo djecu i mlade učiti odgovornosti prema gradu, učiti ih da mi svojim načinom života i odnosom prema gradu odlučujemo o svojoj budućnosti i vlastitom standardu života. Na to nas danas ovdje podsjećaju i nagrađeni sugrađani. Svim laureatima od srca čestitam! Ponosna sam na Zagreb i njegove uspjehe! Neka nam živi naš Zagreb i neka nam živi naša jedina i draga domovina Hrvatska!“, poručila je predsjednica Republike Hrvatske Kolinda Grabar Kitarović.

Svečanosti su nazočili: izaslanik predsjednika Hrvatskog sabora i predsjednika Vlade RH dr.sc. Andrija Mikulić, predsjednik Hrvatskog generalskog zbora Pavao Miljavac, general Mladen Markač, rektor Sveučilišta u Zagrebu  Damir Boras, rektor Katoličkog sveučilišta Željko Tanjić, izaslanik kardinala Bozanića prečasni Marko Kovač, moderator nadbiskupijskog duhovnog stola, izaslanik mitropolita Perića otac Duško Spasojević, izaslanik muftije Hasanovića Mevludi ef. Arslani, Luciano Moše Prelević, glavni rabin u Hrvatskoj, predstavnici sudbene vlasti, predstavnici nacionalnih i vjerskih zajednica, gradski zastupnici saziva 2013. – 2017., pročelnici Gradskih ureda, predstavnici Zagrebačkog holdinga, sindikata, policijske uprave, predstavnici zdravstvenih i kulturnih institucija te predstavnici sporta.

U znak javnog priznanja za osobite uspjehe, ostvarenja i zasluge u radu, Nagradu Grada Zagreba dobili su:

1.   Auto Hrvatska d.d.
- u povodu 65. obljetnice uspješnog djelovanja u Zagrebu, drugim hrvatskim gradovima, Makedoniji i Bosni i Hercegovini, kojim se potvrdila kao pouzdan poslovni partner i ugledna tvrtka na tržištu automobilske industrije, surađujući sa svim značajnijim gospodarskim subjektima u Republici Hrvatskoj i brojnim renomiranim svjetskim proizvođačima. Danas je prepoznatljivo i cijenjeno društvo u sektoru trgovine pridonoseći ukupnom gospodarskom razvitku lokalne i šire zajednice, temeljeći svoj rad na društveno odgovornom poslovanju, kontinuirano razvijajući prodajno-servisnu mrežu vlastitih kapaciteta te obogaćujući ponudu proizvoda i usluga povezanih sa strukovnom djelatnošću. Potpora obrazovanju, humanitarnim akcijama, radu kulturnih i sportskih organizacija i udruga, borba protiv profesionalnih i drugih bolesti, ekološke akcije i organizacija stručnih skupova, dio su višegodišnje tradicije koju njeguje.

2.   akademik Josip Božičević
- za dugogodišnje posvećeno i konzistentno djelovanje na razvoju, promociji i afirmaciji prometnih znanosti. Jedan je od osnivača Fakulteta prometnih znanosti Sveučilišta u Zagrebu, Instituta prometa i veza u Zagrebu, Znanstvenog vijeća za promet Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti te Akademije tehničkih znanosti.
Temeljem njegove studije Cestovni i željeznički prometni koridori na području Hrvatske i BiH na Paneuropskoj konferenciji ministara prometa 1977. u Helsinkiju prvi su put prihvaćeni međunarodni prometni koridori kroz Hrvatsku. Njegovi prikazi i konkretna rješenja za pojedine dijelove cestovne i željezničke mreže, plovne putove i riječne luke, znatno su pridonijela reintegraciji Hrvatske u sustav europskih prometnih tokova.
Zahvaljujući njegovoj inicijativi i organizaciji brojnih međunarodnih znanstvenih skupova Zagreb je postao jedno od vodećih europskih središta najboljih znanstvenika i eksperata s područja prometa.

3.   dr. sc. Dubravka Brezak Stamać, profesorica u Prirodoslovno-matematičkoj gimnaziji - XV. gimnazija
- kao profesorica hrvatskog jezika i književnosti svojim zalaganjem i stručnošću stekla je velik ugled i njezini učenici postižu izvrsne rezultate na županijskim i državnim natjecanjima, znanstvenica je čiji je djelokrug interesa hrvatska književnost, jezik i kultura humanizma i renesanse, teatrološke studije kasnoga hrvatskog srednjovjekovlja i renesanse, esejistkinja je i književna kritičarka, autorica je šest znanstvenih knjiga. Godine 2016. objavila je dvije zapažene knjige koje su vrijedan prinos proučavanju starije hrvatske književnosti: Pisma iz renesanse - Poetika poslanice u stihu u hrvatskoj književnosti 15. i 16. stoljeća, prvi cjelovit znanstveni tekst o pjesničkim poslanicama hrvatskih pisaca, pismima u stihu hrvatskih pjesnika, s uvidom u kontekst poslanica u europskom pjesništvu sve do kraja renesanse, te Pjesnička i dramska djela Mavra Vetranovića.

4.   prof. dr. sc. Mislav Grgić, dekan Fakulteta elektrotehnike i računarstva Sveučilišta u Zagrebu
- priznanjem i novčanom nagradom
- za veliki doprinos znanstvenom radu i djelovanju u Zagrebu. Od 2014. obnaša dužnost dekana FER-a - najstarije, najveće i najznačajnije visokoobrazovne i istraživačke ustanove u Hrvatskoj u području elektrotehnike, računarstva i informacijsko-komunikacijske tehnologije. Autor je više od 190 znanstvenih radova objavljenih u znanstvenim knjigama, časopisima i zbornicima radova. Bio je voditelj ili istraživač brojnih međunarodnih i domaćih znanstvenih projekata, a obnašao je brojne funkcije domaćih i međunarodnih stručnih udruga. Redoviti je član Akademije tehničkih znanosti. Osnivač je i prvi voditelj programa Šuza - Iz škole u znanost i akademsku zajednicu - službenog programa popularizacije FER-a. Izniman je znanstvenik i sveučilišni profesor velike radne energije i entuzijazma kojim pristupa znanstvenom radu i novim izazovima, sa željom za spoznajom i proširivanjem znanstvenih, kulturnih i društvenih veza s kolegama u zemlji i inozemstvu, nesebično prenosi znanja na svoje mlađe suradnike.

5.   izv. prof. dr. sc. Robert Kolundžić, specijalist ortopedije i traumatologije
- za izniman doprinos unapređivanju liječenja tumorskih procesa lokomotornog sustava, odnosno onkološke ortopedije. Među prvima je na ovim prostorima, sa svojim ortopedsko-onkološkim timom, ugradio rastuću tumorsku endoprotezu i 3D implantat zdjelice, prvi je u Hrvatskoj izveo unutarnju hemipelvektomiju i ugradio umjetni totalni femur.
Značajno je unaprijedio tehnike rekonstruktivne kirurgije lokomotornog sustava uz korištenje koštanih transplantata i metoda unutarnje i vanjske fiksacije.
Godišnje izvodi oko tristo zahvata na svim zglobovima, a najviše ugradnje endoproteza zglobova.

6.   velečasni Vladimir Magić, rektor crkve sv. Katarine, knjižničar, svećenik Zagrebačke nadbiskupije, župnik crkve sv. Marka
- utkao je gotovo četrdeset godina u nastojanje da Gornji grad i Zagreb budu dostojni svoje uloge srca i metropole Hrvatske.
Zaslužan je za obnovu crkve sv. Katarine, jedne od najljepših zagrebačkih crkava i nakon dugogodišnje obnove jednog od najljepših baroknih interijera u Zagrebu i Hrvatskoj, koju je otvorio, ne samo religijskim, već i brojnim umjetničkim i kulturnim događanjima.
Dugogodišnji je voditelj i čuvar jednoga od dragulja zagrebačke i hrvatske baštine Metropolitane, knjižnice Zagrebačke nadbiskupije. Cijeli je radni vijek bdio nad njezinim dragocjenim rukopisima, štitio ih, restaurirao i priređivao različite publikacije radi popularizacije njezina inventara, a okrunio ga je kao suautor nedavno tiskanom knjigom Cimelia Metropolitana Povijest i knjižno blago knjižnice Zagrebačke nadbiskupije, dosad najpotpunijim i najstručnijim prikazom rukopisa i knjižne građe knjižnice.

7.   Marijo Možnik, vrhunski sportaš, magistar kineziologije / stručni specijalist sportskog menadžmenta, znanstveni novak na Kineziološkom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu
- za vrhunske rezultate u sportskoj gimnastici, u kraljevskoj disciplini preča, kojima niz godina promiče zagrebački i hrvatski sport u svijetu. Osvajač je mnogobrojnih medalja: bio je prvak Europe 2015., osvajač bronce na Svjetskom prvenstvu 2014., srebra na Europskom prvenstvu 2012. i na Mediteranskim igrama 2013. Bio je ukupni pobjednik Svjetskog kupa 2010., 2013., i 2014., a na Svjetskom prvenstvu u Stuttgartu 2007. na preči izveo je novi element visoke vrijednosti koji je 2009. ušao u Svjetski gimnastički pravilnik pod njegovim prezimenom. Time je postao prvi i jedini hrvatski gimnastičar s vlastitim elementom u pravilniku Svjetske gimnastičke federacije. Dobitnik je Državne nagrade za sport Franjo Bučar u 2013. te je odlikovan Redom Danice hrvatske s likom Franje Bučara.

8.   mr. sc. Božidar Petrač, književni povjesničar, kritičar, antologičar, prevoditelj, pjesnik, publicist, predsjednik Društva hrvatskih književnika
- za dugogodišnji, iznimno uspješan kulturni, književnopovijesni, književnokritički, prevoditeljski i organizacijski rad.
Poticao je i uređivao iznimno važne knjižne nizove i biblioteke kao što su "Vrhovi svjetske književnosti", "Hrvatska katolička baština", "Sintagma" i "Media". Podržavao je mnoge hrvatske književnike bez obzira na njihova politička uvjerenja, stavljajući u prvi plan umjetnički doseg djela.
Njegovo književnopovijesno i književnokritičko djelo je raznovrsno i temeljito. Brojne vrlo kvalitetne bibliografije plod su velikoga napora i minucioznoga rada. Najbolji je i najpouzdaniji tumač odnosa između književnosti i religije.
Društvo hrvatskih književnika u dva uzastopna mandata njegova predsjedanja postaje jedna od središnjih hrvatskih kulturnih institucija. U jeku demokratskih promjena pridonio je demokratizaciji naše zemlje i njezinu međunarodnom priznanju.

9.   akademski slikar Dimitrije Popović
- za osobit doprinos kulturnom životu Zagreba i ukupnoj svjetskoj kulturnoj sceni. Izlagao je u gotovo svim kulturnim metropolama Europe i svijeta s najvećim živućim umjetnicima, slikarima i stvaraocima. Povodom jubileja 2000 godina kršćanstva u Rimu, izložio je svoj čuveni sakralni ciklus Corpus Mysticum. Jedan je od 15 intelektualaca, filozofa i umjetnika pozvanih da odgovore na Pismo pape Ivana Pavla II. umjetnicima.
U povodu obilježavanja sjećanja na 100 godina I. svjetskog rata u zgradi UNICEF-a u Parizu bila je izložena njegova instalacija. Na izložbi književnost i umjetnost križa u Parizu izlagao je s klasicima moderne S. Dalijem, J. Pollockom i drugima. Za 50. godišnjicu njegova stvaralaštva u Galeriji Klovićevi dvori održana je Retrospektivna izložba - Dimitrije Popović - Retrospektiva 1966.-2016. - MISTERIJ METAMORFOZA.
O njegovu radu i stvaralaštvu snimljeno je 15 dokumentarnih filmova.

10.    Prirodoslovna škola Vladimira Preloga
- u dugogodišnjem radu (od 1946.) promicala je interese učenika, pridonosila ugledu odgojno-obrazovnog procesa i težila poboljšanju i osuvremenjivanju nastave. Zaposlenici svojim nesebičnim radom pridonose kvalitetnoj realizaciji nastavnih programa i projekata potičući i promičući znanstvene i informatičke sadržaje. Osim postojećih programa - kemijskog i geološkog tehničara, u posljednjih dvadesetak godina, vodeći računa o potrebama društvenog okruženja i potražnje na tržištu rada, uvodi nove atraktivne programe - program kozmetičara, ekološkog tehničara i program prirodoslovne gimnazije koji ima i dva posebna razredna odjela - sportski i dvojezični razred. Obogaćeni novim sadržajima i znanjima uspješno sudjelujući u brojnim europskim projektima, osmislili su 15 novih kurikuluma iz fakultativnih programa.
Učenici ove škole postižu izvanredne uspjehe na školskim, državnim i međunarodnim natjecanjima.

11.    prof. dr. sc. Krešimir Rotim, specijalist neurokirurgije, dekan Zdravstvenog veleučilišta
- za vrhunske rezultate u svim sferama svog djelovanja, stručnost, viziju i inovativnost.
Kao vodeći liječnik i stručnjak u svakodnevnu neurokiruršku praksu uveo je nove suvremene operacije pacijenata s tumorima mozga u budnom stanju, minimalno invazivne operacije kralježnice te endoskopske operacije u neurokirurgiji.
U spinalnu neurokirurgiju uveo je minimalno invazivni postupak perkutanu lasersku dekompresiju diska.
U području cerebrovaskularne neurokirurgije uveo je nove slikovne metode kao što je intraoperacijski angiografski prikaz intrakranijalnih krvnih žila.
Značajno je pridonio razvoju Zdravstvenog veleučilišta u Zagrebu u vodeću visokoobrazovnu ustanovu zavidnog ugleda u Hrvatskoj i inozemstvu.

12.    Jakov Sedlar, filmski i kazališni redatelj
- živeći između Zagreba, New Yorka i Tel Aviva, u svojoj je karijeri vrlo uspješno režirao 28 predstava u profesionalnim kazalištima i grupama u Zagrebu, Dubrovniku, Sarajevu, Novom Sadu, Somboru, Tuzli, Mariboru i Mostaru, koje su prikazivane u Europi i u svijetu, te producirao i režirao preko 70 filmova koji su prikazivani na mnogobrojnim festivalima i TV postajama. Surađivao je s najboljim hrvatskim glumcima te nekim svjetskim zvijezdama (Martin Sheen, Nastassja Kinski, Armand Assante...). Dobitnik je mnogih hrvatskih i međunarodnih nagrada pa i nagrade za kulturu političkog dijaloga na svjetskom festivalu u Veneciji 2004. za film "Jeruzalemski sindrom", koji je režirao sa sinom Dominikom. Njegovih 10 filmova nalaze se u arhivu najpoznatijeg muzeja Holokausta Yad Vashem u Jeruzalemu, dok su 3 filma u Muzeju dijaspore u Tel Avivu. Bio je prvi hrvatski kulturni ataše u New Yorku (1996.-2000.).

13.    Ivan Šikić
- za dugogodišnje veliko i nesebično zalaganje za napredak i blagostanje građana Zagreba na različitim, najčešće volonterskim, političkim dužnostima.
Godine 1982. ovaj susretljivi političar bez predrasuda, omiljen i poznat po svojoj nevjerojatnoj skromnosti, imenovan je predsjednikom Skupštine općine Peščenica, a nakon priznanja Hrvatske kao samostalne države u tri mandata obnašao je funkciju zastupnika Gradske skupštine Grada Zagreba te u tri mandata funkciju predsjednika Vijeća Gradske četvrti Peščenica - Žitnjak.
Pun entuzijazma, nesebičan, dobronamjeran i socijalno osjetljiv, otvorenih vrata za svakog sugrađanina, zauzimao se za značajniju ulogu mjesne samouprave.
Posebno je pridonio razvoju Gradske četvrti Peščenica - Žitnjak, nekad siromašne, industrijske i slabo razvijene četvrti, danas područja s vrlo razvijenom infrastrukturom koje je postalo poželjno mladim ljudima.

14.    Zagrebačka filharmonija
- sa 147 godina tradicije vrhunskog muziciranja u Zagrebu i Hrvatskoj, nastupima u gotovo svim europskim zemljama te Rusiji, SAD-u, Meksiku, Japanu i Omanu, promotor je glazbene umjetnosti u Hrvatskoj i hrvatski kulturni veleposlanik u svijetu. U veljači 2016. nastupila je i u njujorškom Carnegie Hallu. Desetljećima potiče hrvatsko stvaralaštvo izvodeći, praizvodeći i snimajući brojna djela hrvatskih autora. Posebnu brigu vodi o mladim glazbenicima dodjeljujući nagradu Mladi glazbenik godine. Dobitnik je i brojnih diskografskih nagrada, a njezine su naslove objavile mnoge cijenjene hrvatske i svjetske diskografske kuće. Organizacijom Malenog ciklusa Hrvatske glazbene mladeži te realizacijom Tjedna glazbe za mlade, u suradnji s Hrvatskom glazbenom mladeži, približava klasičnu glazbu djeci i mladima, aDanom odškrinutih vrata, pod geslom Upoznati orkestar znači - zavoljeti ga, otvorila je vrata za više od tisuću školaraca.

U znak javnog priznanja Nagrada Zagrepčanka godine dodijeljena je Janici Kostelić za izniman doprinos vrhunskim rezultatima afirmaciji žena u hrvatskom športu. Mladim djevojkama postaje uzorom da se velikim zalaganjem i napornim dugotrajnim radom može postići briljantna svjetska karijera što ih na konkretan i najbolji način ohrabruje da oslobode svoju snagu i sposobnosti i ostvare pun potencijal.
Sa šest olimpijskih medalja, četiri zlatne i dvije srebrne, pet naslova svjetske prvakinje te tri naslova pobjednice svjetskog kupa u kojem je pobjeđivala trideset puta u svim disciplinama, najuspješnija je hrvatska alpska skijašica u povijesti zimskih olimpijskih igara i apsolutno najbolja hrvatska športašica svih vremena.
Njezino imenovanje za prvu državnu tajnicu Središnjeg državnog ureda za šport, zalog je ne samo kvalitete i unapređenja hrvatskog športa, već i ravnopravnosti žena u svim njegovim disciplinama.

Povelja počasnom  građaninu  Grada Zagreba dodijeljena je prof. dr. sc. Emiliju Marinu i Aloisu Mocku.
U ime Aloisa Mocka povelju je preuzeo Nj. E. g. Andreas Wiedenhoff, veleposlanik Republike Austrije  u RH.