ČESTITKA PREDSJEDNIKA GRADSKE SKUPŠTINE GRADA ZAGREBA U POVODU DANA POBJEDE I DOMOVINSKE ZAHVALNOSTI I DANA BRANITELJA

04.08.2020.
ČESTITKA PREDSJEDNIKA GRADSKE SKUPŠTINE GRADA ZAGREBA U POVODU DANA POBJEDE I DOMOVINSKE ZAHVALNOSTI I DANA BRANITELJA

Drage Zagrepčanke i Zagrepčani,

građanke i građani Republike Hrvatske,


Dan pobjede i domovinske zahvalnosti i Dan hrvatskih branitelja, koje obilježavamo 5. kolovoza, trajni je spomen na vojno-redarstvenu operaciju „Oluja“ koja je prije 25 godina vratila u hrvatski ustavno-pravni poredak nasilno okupirani državni teritorij, ali i dan kada se prisjećamo odlučnosti i hrabrosti hrvatskih branitelja koji su braneći svoju domovinu u nametnutom ratu pridonijeli stvaranju neovisne hrvatske države.

Višestoljetni san o suverenoj, demokratskoj i međunarodno priznatoj državi hrvatski je narod, predvođen brojnim hrvatskim braniteljima, ostvario uz velike žrtve. Svima njima odajemo posebnu počast i iskazujemo posebnu zahvalnost. Na ovaj dan molimo za sve nestale i poginule hrvatske branitelje i invalide Domovinskog rata i njihove obitelji, za one koji su utkali svoje snove o slobodnoj i neovisnoj Hrvatskoj i svoje živote u temelje naše mlade države, članice Europske unije.

Spomen na dane stvaranja hrvatske države neka nam bude putokaz u izgradnji trajnog zajedništva svih naših građana u ozračju tolerancije, sloge i iskrenog domoljublja.

Čestitam vam Dan pobjede i domovinske zahvalnosti i Dan hrvatskih branitelja!


prof. dr. sc. Drago Prgomet
predsjednik Gradske skupštine Grada Zagreba