9. MEĐUNARODNA KONFERENCIJA I IZLOŽBA „NAFTA, PLIN I PRIMARNA ENERGIJA 2017.“

03.10.2017.
9. MEĐUNARODNA KONFERENCIJA I IZLOŽBA „NAFTA, PLIN I PRIMARNA ENERGIJA 2017.“
Deveta međunarodna konferencija i izložba „Nafta, plin i primarna energija 2017.“ održava se 3. i 4. listopada 2017. u Šibeniku, u organizaciji Hrvatske udruge naftnih inženjera i geologa (HUNIG), Znanstvenog vijeća za naftu i plin HAZU-a, Hrvatskoga nacionalnog komiteta Svjetskog vijeća za naftu i plin (WPC) i Hrvatske sekcije Međunarodne udruge naftnih inženjera (SPE). Tema konferencije, koja broji 300-tinjak sudionika, jest „Uloga primarne energije u gospodarskom razvoju“.

Na samom otvaranju skupa predsjednik Gradske skupštine Grada Zagreba, dr. sc. Andrija Mikulić, koji je inače i član Izvršnog odbora Znanstvenog vijeća naftno-plinskog gospodarstva i energetike, u svom je uvodnom obraćanju istaknuo kako energetski sektor danas nameće agendu te postavlja velike izazove svakoj članici Europske unije, pa tako i Hrvatskoj.

„Potvrđuje to i ovih 60-ak znanstvenih, stručnih i preglednih predavanja koje je pripremilo 150 autora iz domaćih i inozemnih tvrtki, fakulteta i institucija. To je samo jedan od pokazatelja da je energetika u središtu zanimanja kao pokretač gospodarskog razvoja svake zemlje, naravno i Hrvatske.

Vjerujem da će ova konferencija biti prigoda za raspravu o strategiji energetskog razvoja Republike Hrvatske, koja Hrvatskoj donosi energetsku neovisnost – stvaranje rezervi prirodnog plina te povećanje skladišnih kapaciteta i konkurentnosti u uvjetima tržišne ekonomije. No, prije svega moramo razgovarati i o sigurnosti opskrbe energijom što je nesumnjivo i geopolitičko pitanje, stoga mi je drago da su s nama i stručnjaci iz inozemstva. U tom smislu izražavam nadu da će se definirati i energetski projekti od zajedničkog interesa za Hrvatsku i Europsku uniju. 

Brojne teme konferencije posvećene su ne samo ugljikovodicima nego i geotermalnoj energiji koja ima sve veću ulogu u potrošnji primarne energije. Grad Zagreb ima čak tri geotermalna polja: Lučko, Mladost i Sveučilišnu bolnicu. Tim se ekološki vrijednim resursom Grad Zagreb koristi više od dva desetljeća – zasad nedovoljno – no očekuje aktivno uključivanje struke u buduće projekte valorizacije gradskih geotermalnih potencijala.

Pred Europskom unijom i cijelom međunarodnom zajednicom stoje povijesni izazovi očuvanja klime i promjene odnosa u gospodarenju prirodnim resursima, zaštite okoliša, tehnološkog razvoja i gospodarenja energijom. Zbog toga smatram da ova konferencija ima svoj velik doprinos u sagledavanju svih čimbenika te izvođenju zaključaka koji će ubuduće biti na korist hrvatskom društvu i svima nama koji smo dionici vladajuće strukture“, istaknuo je u svom govoru predsjednik Gradske skupštine Grada Zagreba dr. sc. Andrija Mikulić.