30. obljetnica Tamburaškog orkestra „Gaj“

13.03.2017.
30. obljetnica Tamburaškog orkestra „Gaj“

 

Povodom 30. obljetnice Tamburaškog orkestra „Gaj“ u Centru za kulturu Novi Zagreb, održan je koncert pod nazivom „Fantazija na tamburama“.

Koncertu je kao izaslanik predsjednika Vlade Republike Hrvatske nazočio i  predsjednik Gradske skupštine Grada Zagreba dr.sc. Andrija Mikulić te je u svome pozdravljanju posebno izrazio želju za još velikim brojem nastupa Tamburaškog orkestra Gaj: "Pjesme odsvirane tamburama toliko uspomena, toliko osjećaja vežu za sebe. Od domoljubnih di onih otpjevanih o ljubavi. Jedne od najljepših hrvatskih pjesama odsvirane su upravo na tamburici. Obzirom na sve vaše uspjehe, vjerujem da će sve ljude koji djeluju unutar ovog društva i orkestra pratiti zdravlje da i u budućnosti imamo još mnogo prilika uživati u ovakvih rapsodijama na tamburama."

„U želji za afirmacijom tambure kao koncertantnog instrumenta i tamburaškog orkestra kao ansambla koji je podudaran s onim simfonijskim, nastala je “Fantazija na tamburama“. Tako već 30 godina orke¬star neumorno djeluje na ostvarenju postavljenih tamburaških ciljeva.
Koncepcijski, ovaj program sadrži skladbe različitih stilova i žanrova, ali i zemljopisnog određenja. On pripovijeda o fantastičnom putovanju u svijet glazbe i njezinih imaginativnih zvučnih simbola. Stoga, vje¬rujemo kako će publika doživjeti našu “Fantaziju“ kao odraz sveu-kupne harmonije velike obitelji trzalačkih instrumenata jer samo u međusobno bliskom odnosu glazbenika iz Orkestra, naših gostiju – vokalnih umjetnika i slušatelja moguće je ostvariti zajedništvo, koje na novi način promovira umjetničku tamburašku glazbu i stavlja je bliže središtu dinamične hrvatske glazbene scene“, rekao je Krešimir Račić, dirigent.

Tamburaški orkestar Tamburaškog društva “Gaj” iz Zagreba stariji je od Društva kojemu pripada kao jedna od njegovih sekcija. Njegovi začeci sežu u školsku godinu 1986./87. kada u zagrebačkoj Osnovnoj školi “Braća Horvat” (danas Osnovna škola “Savski gaj”) profesor glazbene kulture Ljudevit Adamek, u sklopu izvannastavnih aktivnosti, započinje podučavati tamburu i osniva Tamburaški orkestar. Od 1995. godine Orkestar djeluje kao sekcija novoosnovanog Tamburaško-pjevačkog društva “Gaj”. U jesen 1999. na inicijativu Programa “Zagreb te zove” za socijalnu prevenciju djece i mladeži Grada Zagreba, Orkestar postaje temelj nastanku Tamburaškog društva “Gaj” u sklopu kojega djeluje i danas. Uz Orkestar, u TD-u djeluju još i tamburaški podmladak te početnička tamburaška sekcija. Tamburaški orkestar svojim je djelovanjem postigao veoma zapažene uspjehe na mnogim koncertima i nastupima u zemlji i inozemstvu. Stekao je ugled vrsnog ansambla s jasno profiliranim repertoarom i dobio visoke ocjene glazbenih stručnjaka na festivalima i glazbenim susretima.